
Tarihi Yapısı
İlçemiz’in (Erzurum) geçmişi M.Ö. 4000 yıllarına dayanmaktadır. Karaz, Pulur, Güzelova Sos Höyükte yapılan arkeolojik kazılarda elde edilen bulgular Erzurum ve çevresinin çok eski ve önemli yerleşim yeri olduğunu ortaya koymuştur. Tarihin en eski devirlerinden itibaren değişik kavim ve milletlerin hakimiyetine giren Erzurum kültür varlıkları açısından zengin bir geçmişe sahiptir.
İlçemize Adını Veren Yakutiye Medresesi’nin Tarihçesi
Erzurum Cumhuriyet Caddesinde bulunan Yakutiye Medresesi'ni İlhanlı Sultanı Olcayto ile şehrin askeri valisi Hoca Cemalettin Yakut 1310 yılında yaptırmıştır. İlhanlı mimarisinin izlerini taşıyan medrese Anadolu'daki kapalı avlulu, dört eyvanlı medrese tipinin son örneklerinden birisidir.
Medresenin doğu duvarına bitişik olarak bir kümbet bulunmaktadır. Yuvarlak tuğla gövdesi üzerinde üç pencere açılmış olup içten kubbe dıştan külah ile üzeri örtülüdür. Türbe içerisinde sanduka bulunmakla beraber bu türbenin kime ait olduğu bilinmemektedir. Medresenin yapımı için para veren Gazan Han ile Bolugan Hatun Tebriz'de gömülüdür. Bu bakımdan bu türbe onlara ait değildir.
Coğrafi Yapısı
İlçemiz Erzurum İli’nin Merkez İlçesi olup, kuzeyde Tortum , batıda Aziziye, Palandöken ve doğuda Pasinler İlçeleri ile komşudur. İlçemizin Yüzölçümü: 842 kilometrekare olup Rakımı: 1830 ‘dur.
İlçenin Mülki sınırları; Erzurum il merkezinin Çat –Bingöl karayolu takiben Pasinler – Kars karayolunun güneyinde kalan bölümünde coğrafi olarak konuşlanmıştır.
İlçemiz, 22 Mart 2008 tarih ve 26824 Mükerrer Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan, 06.03.2008 tarih ve 5747 sayılı “ Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması Ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” gereğince kurulmuştur. İlçemize bağlı 44 mahalle bulunmaktadır. Bu mahallelerimizden 11 tanesi Emniyet Bölgesi olup, 33 tanesi ise Jandarma Bölgesindedir.
Hizmet Binası
Halihazırda Kaymakamlığımız Hizmet Binası olarak kullanılan, Mülkiyeti Milli Emlak Müdürlüğüne ait Kazımkarabekir Paşa Mahallesi Kongre Caddesindeki 6.035,54 metrekare alan üzerinde 66 pafta 318 ada 4 parsel numarada bulunan iki katlı bina ve müştemilatındaki iki adet binada bağlı birimleriyle birlikte hizmet vermektedir.
Ana binanın taban alanı 671,50 metrekare olup, kapalı alan ise 2.014,50 metrekaredir. Müştemilatındaki iki adet binanın toplam taban ve kullanım alanı 508,50 metrekaredir. Toplam kapalı alan 2.523,00 metrekaredir.
Ana bina ve müştemilatındaki iki adet binanın toplam taban alanı 1.180 metrekare olup, 4.855,54 metrekarelik alan ise bahçe ve yeşil alanla kaplıdır.
Nüfus Durumu
TUİK 2018 Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre İlçemizin Nüfusu 191.224 olarak açıklanmıştır.
Sosyal Durumu
İlçe nüfusunun % 99’u şehir merkezinde yaşamaktadır. Okur-yazar oranı % 98’e ulaşmış bulunmaktadır.
İlçemizde, özellikle kırsal kesimde halk geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Hayvancılık önemli bir yer tutmakta ise de girdi maliyetleri yüksek olduğu için et ve süt verimi düşük olmaktadır, bu ise hayat standardını önemli oranda etkilemektedir. Bunun yanısıra memur ve işçi istihdamı, üniversite öğrencileri ve askeri birliklerin İlçemizde bulunması ekonominin hareketliliği bakımından önemli bir etki sağlamakla birlikte sosyo-kültürel yönden de olumlu sonuçlar doğurmaktadır.
Ekonomik Durumu
İlçemizde kısmi oranlı tarım ve hayvancılık yapılıyor olsa da ilçenin ekonomisi temelde ticarete dayalıdır.
Kamu – Özel ücretli çalışanların çok olduğu ilçemizde belli oranda tarihi ve kültürel nitelikli bir iç turizm gelirinden de bahsedilebilir.